Installasjonsguide

Vi på myrangecooker.no svarer gjerne på spørsmål og gir råd angående installasjon av din komfyr! Under følger en generell anvisning for hvordan du skal installere en rangecooker. Har du flere spørsmål? Ikke nøl med å kontakte vår erfarne kundeservice.

OBS! Dette er en generell beskrivelse. Kontakt alltid en autorisert installatør for din spesifikke installasjon.

GASS

Når du bestiller en gasskomfyr eller en gasskomfyr med gassovn fra oss, er det viktig at du informerer om hvilken type gass du har tenkt å bruke. Ulike typer gass har nemlig forskjellige trykknivåer, og da kreves det også forskjellige dyser til komfyrens gassbrenner. For nesten alle gasskomfyrer vi selger, kan vi også levere komfyren med dyser både for naturgass og flytende petroleumsgass (LPG). Informer oss om hvilken type gass du ønsker å bruke til komfyren din, så setter vi inn de riktige dysene før vi leverer. Opplysninger om hvilken gass komfyren er godkjent for angis på respektive produkt.
GASS

Komfyrens gasstilkobling

Vanligvis har våre gasskomfyrer en gasstilkobling på baksiden av komfyren; der sitter det en tilkoblingsnippel hvor man setter på en godkjent slange med slangeklemme. Vær oppmerksom på at slange og klemme ikke følger med ved levering. Det kreves ulike typer slange avhengig av hvilken gass du benytter deg av. Husk å anvende en godkjent gasslange, og få hjelp av en autorisert gassinstallatør. Ofte kreves det en autorisert installatør for at garantien på komfyren skal være gyldig.

Farer med gass?

Med en gasskomfyr i hjemmet kreves det større hensyn til brannsikkerhet enn med en elektrisk komfyr. Det er imidlertid viktig å merke seg at dagens komfyrer er betydelig sikrere enn sine forgjengere, og de har i de fleste tilfeller en sikkerhetsmekanisme som gjør at man ikke kan glemme gassknotten på og risikere at gass lekker ut. Knotten er koblet til en tenner, og gassen stenges automatisk av så fort flammen slukker. Ved f.eks. strømbrudd kan man også tenne brennerne manuelt. Selvfølgelig skal man alltid være forsiktig med gass!
Farer med gass?

Installasjon Naturgass

Norge har et utbredt naturgassnett. Til naturgassnettet må man ha en oppkobling på 20 mBar (G20). Dersom du allerede har en gasskomfyr hjemme som er tilsluttet naturgassnettet, er det enkelt å bytte gasskomfyr. Om du derimot ønsker knytte hjemmet ditt til naturgassnettet for første gang, tilkommer det en kostnad avhengig av hvor langt fra naturgassnettet du bor. For de som bor for langt borte fra nettet, kan en komfyr som drives av LPG være et alternativ. Følgende komfyrmerker er godkjente for Naturgass: Lofra, Steel och Stoves.

Installation Stadsgas (Stockholm)

Stockholm har ett eget gasnät med stadsgas som skiljer sig lite från Västsveriges naturgasnät. För gasnätet i Stockholm gäller uppkopplingarna G110 (8 mBar) eller G150. Om du redan har en gasspis ansluten till Stockholms gas är ett byte av spis lätt ordnat. I annat fall, hör med din fastighetsägare om Stockholms gas finns i byggnaden. Installationen till Stockholms stadsgasnät behöver alltid genomföras av en behörig gasinstallatör.

Läs mer om Stockholms gas HÄR
Lista över auktoriserade gasinstallationsföretag HÄR

Varumärken vars spisar är är godkända för Stockholms gas: Lofra och Steel.

Installasjon LPG

LPG er et godt alternativ for deg som vil ha fordelene med en gasskomfyr, men som ikke har tilgang til et fast gassnett. Da kobler du i stedet gasskomfyren til en gassbeholder. Dette krever naturligvis et bytte av gassbeholder nå og da, men en beholder varer lenge, og mange velger å ha to beholdere hjemme, én i drift og én i reserve. En komfyr som benytter seg av LPG krever dyser for 30 mBar i komfyrens gassbrennere. Si i fra når du bestiller, så setter vi inn de riktige dysene før vi leverer. Ellers går det også an å installere dem i etterhånd. Det finnes regler både for hvor du kan oppbevare gassbeholderne og hvor store de kan være. I følge lovverket kan man under normale forhold oppbevare 55 liter propan i en boenhet. Dette tilsvarer to stk. beholdere på 10 eller 11 kg. Sett derimot aldri gassbeholdere på loft eller i kjeller! Man kan også f.eks. merke døren eller garasjen med et skilt/klistremerke som forteller brannmannskap at det oppbevares propan. Gassflaskene bør oppbevares i et ventilert rom. Dersom du oppbevarer en beholder i et kjøkkenskap, skal skapet være ventilert både oppe og nede. Mange oppbevarer beholderne utenfor huset, i et beskyttet rom med en slange inn til komfyren. Få hjelp av en autorisert gassinstallatør for å være sikker på at alle regler følges og at garantien gjelder. Ofte kreves det en autorisert installatør for at garantien på komfyren skal være gyldig. Les mer om LPG HER Følgende komfyrmerker er godkjente for LPG: Lofra, Steel och Stoves.

Installasjon El

Nesten alle våre komfyrer leveres uten strømkabel. En komfyr kan knyttes til strømnettet på forskjellige måter. Vi har blant annet komfyrer med enfase- eller trefasetilkobling, støpsel eller fast installasjon. Sjekk hvilke forutsetninger komfyren har for å kobles til i hjemmet ditt. Informasjon om dette følger med komfyren, men er du usikker eller vil vite mer, er du velkommen til å kontakte vår kundeservice som vil hjelpe deg videre.

En komfyr med fast tilkobling må monteres av et el-installasjonsfirma. Vi anbefaler trefasetilkobling slik at du kan holde alle ovner og varmesoner i gang på en større induksjonskomfyr. For gasskomfyrer med elektriske ovner kreves ikke like høy spenning.

Gjøre det selv?

En komfyr med støpsel kan du installere selv, mens en komfyr med fast tilkobling må monteres av et el-installasjonsfirma. Velg et firma som jobber med hvitevarer og kjøkkeninstallasjoner. Produkter som skal tilkobles bygass eller naturgass må installeres av autorisert teknikker. LPG kan du derimot installere selv, men vi anbefaler likevel at du får hjelp av en installatør, slik at alle regler angående sikkerhet blir fulgt. Det kan også være lurt å undersøke om det er noen begrensninger for installasjon av gasskomfyr i hjemforsikringen din. Vanligvis er det ingen forbehold, men det kan variere mellom forsikringsselskap og type forsikring.

Placeringen av en range cooker

Vid placeringen av en range cooker kan det vara bra att fundera över var spisen placeras bäst i just ert kök för ett välfungerande arbetsflöde. Detta för att göra rörelsemönstret mellan kökets olika ytor så smidigt så möjligt under matlagning. Önskar ni att spisen ska vara en social samlingspunkt så kan en spis gjord för inbyggnader i en köksö vara en bra lösning. Utöver detta finns det även regler för avståndet mellan spis och fläkt. För en spis med en glaskeramikhäll eller induktionshäll behöver avståndet upp till fläkten som minst vara 50 cm. Och för en spis med gashäll behöver avståndet som minst vara 65 cm. Majoriteten av dagens range cookers har även teleskopiska fötter som gör att du kan höja eller sänka din spis för att passa till din bänkskivas höjd.
Placeringen av en range cooker

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får angående installasjon av komfyrer. Har du flere spørsmål? Ikke nøl med å kontakte vår erfarne kundeservice.
Dette kan variere fra komfyr til komfyr og står ofte angitt på hvert enkelt produkt. Våre produkter holder høy energiklasse, noe som betyr at de innfrir høye krav når det gjelder energigjerrighet.
Vi anbefaler en tilkobling på 20 Ampere og trefase for å kunne ha på alle ovner og varmesoner samtidig på en stor komfyr.
Elektrikeren kan montere en stikkontakt, men siden kontakten er ganske stor, er det ofte ikke plass bak komfyren, derfor er fast tilkobling å foretrekke.
De fleste av komfyrene våre kommer uten støpsel og bør helst installeres med fast tilkobling. Vanligvis kommer komfyrer av denne typen uten strømkabel nettopp for at du skal kunne velge, i samråd med en elektriker, hvordan du skal koble til akkurat din komfyr. Ikke alle velger samme type tilkobling.
En komfyr med støpsel kan du installere selv, mens en komfyr med fast tilkobling må monteres av et el-installasjonsfirma. Produkter som skal tilkobles naturgass må installeres av autorisert teknikker, LPG kan du derimot installere selv. Men vi anbefaler likevel at du får hjelp av en installatør, slik at alle regler angående sikkerhet blir fulgt. Ofte kreves det en autorisert installatør for at garantien på komfyren skal være gyldig.
Ja, dagens moderne komfyrer har som regel tennsikring. Spør vår kundetjeneste om du er usikker på et spesifikt produkt.
Dersom du har angitt hvilken type gass komfyren sin skal bruke, setter vi inn riktige dyser før vi leverer. Ofte medfølger også munnstykker til en annen gasstype, om du skulle ha behov for skifte/konvertering i fremtiden.
Ja, forutsatt at komfyren er godkjent for mer enn én gasstype.
Det finnes regler både for hvor du kan oppbevare gassbeholderne og for hvor store de kan være.
Det kan være bra å kjøre ovnen på høy varme i 1 time før du bruker den første gang. Det kan nemlig ligge igjen rester fra produksjonen. Før du gjør dette må du huske på å fjerne all eventuell plast på komfyren og i ovnen.
En induksjonstopp lager forskjellige slags lyder ved bruk. F.eks. om kokeplaten står på lav varme, kan du høre en kneppende lyd, mens den på høy varme kan gi fra seg en brummende lyd. Varmesonene har også en avkjølingsvifte som hindrer at elektronikken blir overopphetet. Du vil derfor kunne oppleve en summende lyd fra ventilatoren, som også kan henge igjen en stund etter at du har slått av komfyren. Alle disse lydene er altså helt normale, men de bør ikke være så høye at de er forstyrrende. Om du opplever høyere lyd enn beskrevet ovenfor, er det antagelig fordi kjelene og pannene du bruker ikke er optimale for induksjonstopper.
Redskapene dine skal helst ha en tykk bunn av magnetisk jern, men mange av dagens produsenter bruker andre materialer. Kjeler som er produsert i 100 % kobber, aluminium eller ikke-magnetisk rustfritt stål fungerer dessverre ikke på din induksjonstopp, siden den benytter seg av magnetisme. Om induksjonstoppen knepper eller brummer er det altså en god idé å undersøke kjøkkenredskapene litt nærmere og eventuelt bytte ut noen kjeler, gryter og panner.
Du kan enkelt sjekke hvilke av dine kjeler, gryter eller panner du kan bruke på induksjonstoppen din. Alt du trenger er en enkel magnet (f.eks. en kjøleskapsmagnet). Sett magneten mot undersiden av kjelen, og om den sitter fast kan kjelen også brukes på induksjonstoppen din. Absolutt best effekt av induksjonstoppen får du dog ved å bruke utstyr med 100 % jern i bunnen.